استفاده از ظروف آشپزخانه به خصوص ظروف سفره از جهات مختلفی مورد توجه قرار می گیرند. ظروف سرامیکی را می توان نسل جدیدی از ظروف نچسب دانست که در حال حاضر دارای بازار تقاضای بسیاری می باشند. به دلیل ویژگی هایی که این ظروف دارند می توان آن ها را در شمار بهترین ظروفی دانست که امروزه در بازار وجود دارند و برای مصارف تزئینی، پذیرایی و پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرند. در اغلب ظروفی که به شکل نچسب مورد استفاده قرا می گیرند دارای هسته هایی هستن که اغلب از جنس آلومنیوم می باشند. آلومنیوم به دلیل خاصیت رسانایی بالا که برای گرما دارد بهترین گزینه در این مورد می باشد. آنچه انواع ظروف آشپزخانه را از هم متمایز می کند به طور معمول روکش و لعابی است که برای آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. در مورد ظروف سرامیکی این پوشش از جنس سرامیک خواهد بود و به همین دلیل نام ظروف سرامیکی به آن ها اطلاق می شود.
مزایا و ویژگی های ظروف سرامیکی
در اینجا به بررسی برخی از مزیت ها و ویژگی های ظروف سرامیکی برای تهیه غذا می پردازیم:
- اولین ویژگی که می توان در رابطه با ظروف سرامیکی به آن ها اشاره کرد زیبایی و تنوعی است که در مدل و رنگ برای این ظروف وجود دارد. سرامیک به دلیل خاصیت بالای رنگ پذیری می تواند در رنگ های مختلفی به بازار عرضه شود و به همین دلیل می تواند طرفداران بسیاری را داشته باشد.
- ظروف سرامیکی نسبت به دیگر انواع ظروف دارای قابلیت شست و شوی بالایی است. به این معنا که می توان این ظروف را به راحتی مورد شستن قرار داد و آلودگی را از آن ها زدود.
- در مورد ظروف سرامیکی به دلیل روکشی که دارند زمان بیشتری را برای به دمای بالا رسیدن و گرم شدن نیاز دارند. اما این ظروف می توانند این گرما را به مدت بیشتری در خود نگه دارند و دیرتر به دمای محیط برسند.
- ظروف سرامیکی نسبت به دیگر ظروف نچسب دارای مقاومت بیشتر می باشند به این معنا که در برابر خط و خراش مقاومت بیشتری از خود نشان خواهند داد. اما به دلیل شکنندگی باید از آن ها مراقبت کرد.
- با توجه به این که ظروف از نظر سلامت باید مورد تایید باشند سرامیک به عنوان یکی از ظروف ایمن شناخته می شود به این معنا که این ظروف اگر سالم و اصل باشند مواد شیمیایی و یا فلزات سنگین و سمی را وارد غذا نخواهند کرد.
- ظروف سرامیکی دارای قابلیت های بسیاری می باشند که آن را در کمتر ظروفی می توان مشاهده کرد. استفاده از این ظروف در گرما و سرما و کاربردی بودن آن ها به عنوان وسایل تزئینی، پذیرایی و پخت و پز از ویژگی های بارز این ظروف می باشد.
- ظروف سرامیکی به دلیل نچسب بودن به میزان کمی روغن در موارد سرخ کردنی نیاز دارند. هم چنین این ظروف را می توان در فر مورد استفاده قرار داد و از آن ها برای طبخ غذاهای رژیمی نیز استفاده کرد. در واقع با استفاده از ظروف سرامیکی می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد و غذاهای سالم تری را طبخ نمود.
معایب ظروف سرامیکی
برخی از معایب ظروف سرامیکی به این شرح می باشد:
- طولانی بودن مدت زمان گرم شدن این ظروف
- شکنندگی این ظروف به دلیل ساختار آن
- در صورت خط و خراش و آسیب دیدن به طور معمول قابلیت استفاده ندارد.
نکاتی درباره استفاده از ظروف سرامیکی
برای استفاده از ظروف سرامیکی باید برخی نکات را مورد توجه قرار داد که عبارتند از:
- نباید از این ظروف به صورت خالی روی حرارت مستقیم استفاده شود.
- برای استفاده از این ظروف از قاشق ها و یا کفگیرهای چوبی استفاده کنید. قاشق های فلزی باعث خط و خراش بر روی این ظروف خواهد شد.
- برای طبخ غذا حتما این ظروف را روی حرارت کم قرار دهید. استفاده از حرارت زیاد برای ظروف سرامیکی مناسب نمی باشد.
- در طبخ با ظروف سرامیکی می توان چند دقیقه قبل از اینکه پروسه طبخ تکمیل شود حرارت را خاموش کرد چرا که این ظروف حرارت را در خود نگه می دارند.
- در هنگام خرید ظروف سرامیکی دقت کنید که به دلیل وجود ظروف تقلبی که در بازار وجود دارند، باید از یک فروشگاه معتبر اقدام به خرید کرد.
- ظروف سرامیکی در برندهای مختلفی در بازار وجود دارد. این برندها با کیفیت های مختلف و طرح های متفاوتی موجود می باشند. برای خرید ظروف سرامیکی باکیفیت حتما از یک برند شناخته شده و معتبر اقدام به خرید نمایید.